【落區義工分享】 9月2日長沙灣

除左週末在灣仔區的落區日,我地再加插平日夜晚的派單張行動,首先關注最近熱議的鉛水事件,散紙製作了一批鉛水單張,我地就組織義工落區派。

今晚來到長沙灣,附近的元洲邨和一所小學近日都驗到鉛水超標,有街坊見到單張大大隻字「鉛水」,知道唔係商業單張,佢地多數願意攞一張睇睇,有個女仔接左單張後,行返轉頭問仲有無其他款式,覺得設計得好好,仲有無講其他民生議題,咁我就叫佢like facebook page,會知道更多資訊。

不過,有一位女士唔接單張,然後邊行邊自言自語,「鉛水,咩黎架?」咦?鉛水事件都算係全城熱話,公屋、私人屋苑、學校等等都有關連到,而且新聞都報過唔少,原來有街坊未知呢件事?前幾個月落區講政改議題,都遇過街坊完全唔知道政改,政治唔關自己事;原來,鉛水這種與日常生活極大關係的事件,都唔係所有人都知,落區工作,真係仍需努力,漫漫長路。

image

廣告
本篇發表於 義工分享 並標籤為 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s