【社區對話日】04/01/2015 “義工分享 5 ~ Michael的分享"

今次係第二次參與深水埗落區工作,感覺到要繼續深耕細作。

當落區接觸到街坊就更能夠知道佢地諗緊咩野,對點樣推行民主會係一種好好既反思。

接觸過約10位婆婆同伯伯,佢地年紀大約由60-80歲左右不等。

一般人對呢種年紀既老友記都會認為佢地可能對社會唔太關心,就算同佢地講社區或社會既議題都會唔明白,甚至連咩係選舉都唔知。事實上呢班老友記好多都好清楚社會發生緊咩事,佢地認為一班後生仔出黎爭取民主係好事。

因為現今社會出現好多問題,對下一代幾乎完全冇保障,所以對自己既仔女同孫都好擔心。不過佢地都有同一個諗法,就係認為自己已經年老體弱,就算有心都冇力,唔知自己可以做到D咩。

我地幾位義工都解釋比老友記知道,每個合資格既選民手上都有一票,都係一種力量可以決定到邊一位議員可以出線。建議佢地黎近區會同立會選舉都出黎投票,選擇一個真心幫市民既議員。

甚至原來有一位婆婆仲未登記做選民,都話會返屋企叫個女幫佢填選民登記表。

但最深刻係最後傾計既一位婆婆(約70歲),佢二十幾年前由潮州黎香港,黎到香港好辛苦養大幾個仔女。幾位兒女都成為大學生有好好既前途同發展,婆婆好驕傲有呢班仔女。

不過婆婆連自己名都唔識寫,對社會發生咩事都唔感興趣,認為唔關自己事,只要兒女好就咩都冇所謂。

我不禁問自己,社會發生既野真係唔理,就唔會影響到自己或者身邊既人? 我相信婆婆呢種心態係香港唔係小數,要改變唔係一件易事,但只要繼續努力改變一定會發生。

撐傘落區運動facebook專頁
https://www.facebook.com/pages/撐傘落區運動/273942109482342

撐傘落區網頁
Http://umbrellablossom.wordpress.com/

義工招募
電話/whatsapp: 9235 3048阿毛

社區對話日_社區日_04.01.15_5

廣告
本篇發表於 義工分享 並標籤為 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s